SZKOLNY KONKURS „NAJLEPSZY MATEMATYK LICEUM”
W dniu 2 czerwca 2025 roku w naszej szkole odbył się konkurs „Najlepszy Matematyk Liceum”. Do rywalizacji przystąpili uczniowie klas pierwszych, drugich i trzecich, rozwiązując zadania zgodne z wymaganiami edukacyjnymi w danej klasie.
ZSP ZAKLICZYN PODBIJA ŚWIAT – PODSUMOWANIE ZAGRANICZNEJ MOBILNOŚCI UCZNIÓW
W naszej szkole odbyło się uroczyste podsumowanie wyjątkowego przedsięwzięcia, które dla wielu uczniów okazało się nie tylko wyzwaniem edukacyjnym, ale także życiową przygodą. Na wydarzenie zostali zaproszeni rodzice uczniów biorących udział w projekcie, a także wszyscy nauczyciele i uczniowie ZSP Zakliczyn. Tak liczna obecność gości nadała uroczystości wyjątkowy charakter i była potwierdzeniem znaczenia projektu dla całej społeczności szkolnej.
RÓWNE SZANSE EDUKACYJNE - PODSUMOWANIE PROJEKTU
Zakończyła się trwająca cały rok szkolny 2024/2025 realizacja projektu „Równe szanse edukacyjne” nr: FEMP.06.10-IP.01- 0147/24 dofinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Małopolski 2021 – 2027 Działanie 6.10 Wsparcie kształcenia ogólnego Typ A Edukacja włączająca w szkołach i placówkach systemu oświaty prowadzących kształcenie ogólne. Projekt skierowany był do uczniów liceum ogólnokształcącego, szczególnie tych ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, oraz nauczycieli prowadzących kształcenie ogólne.
UCZNIOWIE LO W ZAKLICZYNIE REPREZENTOWALI POLSKĘ NA EUROPEJSKIM SPOTKANIU MŁODZIEŻY W STRASBURGU (EYE 2025)
Z dumą informujemy, że Szkolny Punkt Informacyjny Unii Europejskiej działający w naszej szkole znalazł się w elitarnym gronie 56 zwycięskich zespołów spośród aż 787 aplikacji z całej Europy, które otrzymały całkowite sfinansowanie udziału w prestiżowym wydarzeniu EYE 2025 w Strasburgu.
KONKURS - POSMAKUJ KSIĄŻKI
9 czerwca 2025 roku odbył się szkolny konkurs pod hasłem „Posmakuj książki – kulinaria w literaturze i praktyce”. Konkurs skierowany był do uczniów klas drugich, trzecich i czwartych Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, a jego celem było kształtowanie oraz promowanie postaw czytelniczych. Zadaniem uczniów było wypożyczenie z biblioteki szkolnej nowości książkowych oraz literatury o tematyce kulinarnej, które po przeczytaniu stanowiły źródło inspiracji do samodzielnego przygotowania wypieku lub deseru w szkolnych pracowniach gastronomicznych. Uczniowie zaprezentowali prawdziwe kulinarne arcydzieła, a komisja konkursowa była pod ogromnym wrażeniem pomysłowości i technik, jakimi posłużyli się uczestnicy.